Sanne Thijs

°05-01-1987


Haar illustraties typeren zich door een vrolijkheid, humor en levendig kleurgebruik.

Emoties spelen een grote rol in haar illustraties en ze spatten dan ook van de pagina's.


Sanne Thijs 2023 ©Eva Donckers

"Als ik een nieuw manuscript lees zie ik het verhaal als een film in mijn hoofd. Om het verhaal dan te illusteren moet ik kiezen waar ik op het pauze knopje duw."

Ze is geboren en getogen in een klein dorpje in het Belgische Maasland met twee oudere broers en een jongere zus. Ze is al van kleins af creatief bezig. "Geef haar een potlood en papier en het komt wel in orde." Liet haar mama haar tante weten toen ze heimwee had tijdens een logeerpartijtje. Tot laat in de nacht tekende ze het hele circus dat ze die dag had gezien.

Omdat taal, beeld en podiumkunsten haar meer fascineerde dan de economie die ze op school kreeg, vervolledigde ze haar middelbaar in de kunsthumaniora te Genk. Ze starte na een uitwisselingsjaar in Thailand haar studie illustratie in de PXL te Hasselt maar sloot haar studies af op het Sin-Lucas te Gent.

Haar grootste droom was om prentenboeken te maken. Deze droom werd zeer snel waarheid doordat ze de kans kreeg om mee te werken aan het eerste Studio Sesam-project dat superdiverse kinderboekjes op de markt brengt. Haar eerste prentenboek "De Fanfare" samen met Alice van de Geest was een feit in 2015. Er volgde hierna nog meerdere kinderboeken bij onder andere De Eenhoorn uitgeverij.

Na haar studies bleef ze in Gent wonen waar ze een ondernemnde leuke man leerde kennen met de naam Jan-Willem. Samen kochten ze niet veel later een huisje in de polders van Zeeland (NL). Takkie haar bruine labrador rent er nu door velden. 

In 2015 begon ze ook dikke vrolijke vrouwtjes te tekenen onder de naam Full of Freckles. Via social media gingen ze de wereld rond. 

In 2019 werd een andere grote droom van Sanne waarheid toen ze mama werd van haar zoontje Wieber. In 2021 was dan eindelijk hun gezinnetje compleet met de geboorte van Pim. 

Weetjes

In welk seizoen voel je je het beste? Ik hou heel veel van de frisse lucht en de kleuren in de herfst. Maar ook de lente vind ik fantastisch met de krokussen die overal te zien zijn.

In welk boek zou je zelf graag een personage zijn? Mijn eerste gedacht is natuurlijk Harry Potter, en uiteraard als een heks, misschien zelfs als een van de Wemels. Maar als ik wat dieper nadenk, zou het ook gewoon superleuk zijn om de sidekick te zijn in ‘Koning van Katoren’ van Jan Terlouw.

Wat is je lievelingstekenplek? Mijn atelier thuis, een kamer die ik meer en meer inricht naar mijn eigen smaak, met een heel grote teken- en computerbureau. Ik heb er een heel groot raam dat op onze tuin en de polders uitkijkt. Je hebt er de mooiste zonsondergangen en je kan er fazanten en hazen zien rondlopen. En met een beetje geluk komt er ook eens een ree langs!

Als je de beste zou kunnen zijn in iets, wat zou dat dan zijn? Ik zou heel graag de beste zijn in altijd het perfecte cadeautje vinden voor iemand zijn verjaardag …

©Jeantina Lensen