Sanne Thijs

°05-01-1987


Haar illustraties typeren zich door een vrolijkheid, humor en levendig kleurgebruik.

Emoties spelen een grote rol in haar illustraties en ze spatten dan ook van de pagina's.


Sanne Thijs 2023 ©Eva Donckers

"Als ik een nieuw manuscript lees zie ik het verhaal als een film in mijn hoofd. Om het verhaal dan te illusteren moet ik kiezen waar ik op het pauze knopje duw."

Van jongs af aan is ze al creatief bezig. "Geef haar een potlood en papier, en het komt wel goed," zei haar moeder eens tegen haar tante toen ze als kleuter ontroostbaar was tijdens een logeerpartij. Tot laat in de nacht tekende Sanne het hele circus dat ze die dag samen met haar tante had gezien.

Omdat taal, beeld en podiumkunsten haar meer fascineerden dan de economie die ze op school kreeg, voltooide ze haar middelbare schoolopleiding aan de kunsthumaniora in Genk. Na een uitwisselingsjaar in Thailand als 18-jarige begon ze aan een studie illustratie aan de PXL in Hasselt, maar rondde deze af aan het Sint-Lucas in Gent.

Een van haar dromen was het maken van prentenboeken, en deze droom werd al snel werkelijkheid toen ze de kans kreeg mee te werken aan het eerste Studio Sesam-project, dat superdiverse kinderboekjes op de markt brengt. In 2015 verscheen haar eerste prentenboek "De Fanfare", in samenwerking met Alice van de Geest. Hierna volgden meerdere kinderboeken, onder andere ook bij Uitgeverij De Eenhoorn.

Ze is samen met haar twee oudere broers en jongere zus opgegroeid in een klein dorpje in het Belgische Maasland. Haar Limburgse roots gaan diep, maar toch bleef ze na haar studies in Gent wonen. Later week ze uit naar de polders van Zeeland (NL), waar haar bruine labrador Takkie nu door de velden rent, genoemd naar het hondje getekend door haar idool Fiep Westendorp.

In 2019 werd haar grootste droom werkelijkheid toen ze moeder werd van haar zoontje Wieber. In 2021 was hun gezinnetje compleet met de geboorte van Pim.

In 2015 begon ze vrolijke, ronde dames te tekenen onder de naam Full of Freckles, deze vrolijke tekeningen gingen via social media de wereld rond en werden met veel liefde onthaald. Dit project sloot ze af in februari 2024 om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Als creatieve duizendpoot verdiept ze zich graag in verschillende zaken, waaronder psychologie, schilderkunst, social media. Maar vooral verdiept ze zich nu nog meer in kinderboeken en wakkert ze leesbevordering aan in de rol van media- en leesconsulent voor de bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen. Ze geeft als auteur met groot enthousiasme lezingen op scholen en werkt achter de schermen aan haar eigen verhalen. Een volgende droom om aan te pakken. 


Weetjes

In welk seizoen voel je je het beste? Ik hou heel veel van de frisse lucht en de kleuren in de herfst. Maar ook de lente vind ik fantastisch met de krokussen die overal te zien zijn.

In welk boek zou je zelf graag een personage zijn? Mijn eerste gedacht is natuurlijk Harry Potter, en uiteraard als een heks, misschien zelfs als een van de Wemels. Maar als ik wat dieper nadenk, zou het ook gewoon superleuk zijn om de sidekick te van Stach in "Koning van Katoren". Meevaren op de Cobra met Mus en kapitein Kwaadbaard. Beleven hoe het is om in een wereld te leven van "Kinderen van Moeder aarde" of samen me Pippi Langkous op reis te gaan. 

Wat is je lievelingstekenplek? Mijn atelier thuis, een kamer die ik meer en meer inricht naar mijn eigen smaak, met een heel grote teken- en computerbureau. Ik heb er een heel groot raam dat op onze tuin en de polders uitkijkt. Je hebt er de mooiste zonsondergangen en je kan er fazanten en hazen zien rondlopen. En met een beetje geluk komt er ook eens een ree langs!

Als je de beste zou kunnen zijn in iets, wat zou dat dan zijn? Ik zou heel graag de beste zijn in altijd het perfecte cadeautje vinden voor iemand zijn verjaardag …

©Jeantina Lensen